Odstříkávání a manipulace s mateřským mlékem
Existují situace, kdy je třeba mateřské mléko odstříkat a vhodně uchovat. Může to být například nadbytek ale i nedostatek mateřského mléka, bolestivé nalití prsou, nebo potřeba, aby miminko nakrmil například tatínek. Přečtěte si, jak postupovat a jak mléko správně uchovat, aby si zachovalo svou kvalitu a miminko tak mohlo dostat to nejlepší.
Odstříkávání rukou
Příprava:
- vyvařená nádoba na odstříkané mléko
- čistě umyté ruce
- přiložení teplého vlhkého obkladu na prsa či nahřátí ve sprše
- krouživé masáže rukou od základu prsu směrem k bradavce k povzbuzení vypuzovacího reflexu
- zakončení masáže jemným vyklepáním prsů v předklonu
Postup:
- Špičku palce položit nad dvorec a špičku ukazováku pod dvorec tak, aby prsty tvořily písmeno C. Prsty a bradavka musí být v jedné linii (obr. 1)
- Celý prs přitisknout zbývajícími prsty a dlaní k hrudníku (obr. 2)
- Rytmicky stlačovat bradavku, až mléko začne odkapávat (obr. 3)
- Opakovat tento trojdobý pohyb a měnit pozice prstů na dvorci (obr. 4)
- Prsty nesmějí bradavku vytahovat dopředu a nesmějí opouštět kůži, aby se neodřela
- Velký nebo příliš nalitý prs podložit dlaní druhé ruky
- Doba odstříkávání je kolem 20–30 minut, prsy několikrát vystřídat
Manipulace s mateřským mlékem
- Čerstvé mateřské mléko nepasterizované skladovat při + 4 °C a spotřebovat do 96 hodin
- Pasterizované mateřské mléko skladovat při +4 °C, spotřebovat do 24 hodin
- Pasterizace se provádí při teplotě 62,5 °C po dobu 30 minut
- Mrazené mateřské mléko skladovat při –18 °C , spotřebovat do 3 měsíců
Rozmrazování mateřského mléka lze provádět:
- v ledničce při teplotě 4 °C
- pod studenou tekoucí vodou
Rozmrazené mléko se skladuje při 4 °C a musí se spotřebovat do 24 hod. Jednou rozmrazené mléko se nesmí znovu mrazit. K ohřívání ani rozmrazování se nesmí používat mikrovlnná trouba.